Oudste familiebedrijven van Nederland

Het ene familiebedrijf overleeft enkel een paar generaties, terwijl het andere eeuwenlang blijft groeien en van generatie op generatie wordt doorgegeven. De oudere generatie besluit ermee te stoppen en geeft het stokje door aan de jongere generatie die het bedrijf vervolgens gaat runnen. Maar er kan er natuurlijk maar 1 het alleroudste familiebedrijven van Nederland zijn.

Oudste familiebedrijf

Het familiebedrijf dat zichzelf de alleroudste van Nederland mag noemen is touwfabriek G. van der Lee uit Oudewater. Het bedrijf bestaat al sinds 1545 en produceert dus al 567 jaar touw. Dat blijkt uit een onderzoek van hoogleraar Roberto Floren van Nyenrode Business Universiteit en Stefan Jansen van Berk Accountants en Belastingadviseurs. Volgens het bedrijf zelf is het zelfs mogelijk dat het familiebedrijven nog langer in de familie is dan sinds 1545.

Het bedrijf heeft maar liefst twaalf generaties van der Lee gekend tot het jaar 1984. Dat jaar was de beoogde opvolger nog te jong om zijn overleden vader op te volgen in het bedrijf. Vanaf dat moment wordt het familiebedrijf ondergebracht in een holding. De kinderen en een neef van de twaalfde generatie zijn wel verbonden gebleven aan het bedrijf.

Goede tweede

Tichelaars Koninklijke Makkumer Aardewerk- en Tegelfabriek staat op de ranglijst op nummer twee, maar heeft zichzelf benoemd als het oudste familiebedrijf van Nederland. Het familiebedrijf is officieel opgericht in 1640, maar net als bij G. van der Lee is het mogelijk dat het bedrijf eigenlijk veel ouder is. Een Spaanse kaart uit 1572 wijst op de plek van de huidige aardwerkfabriek al een bricaria aan, een steenfabriek. Oorspronkelijk werden er dus bakstenen geproduceerd, maar tegenwoordig legt de Koninklijke Tichelaar zich voornamelijk toe op ambachtelijk sieraardewerk

Limes in Nederland

De Limes is de grens van het voormalige Romeinse Rijk en werd van ongeveer 57 voor Chr. tot zo’n 400 na Chr. door de Romeinen gebruikt.

Limes (uitgesproken als lie-mes) is Latijn voor ‘grens’ en ‘pad’. In Nederland loopt de Limes van Katwijk via de oude Rijn langs Arnhem naar Duitsland. Hiermee is de de Limes het grootste archeologische monument van ons land. Een levend monument dat nog altijd invloed uitoefent op onze huidige cultuur.

De Limes was een militaire zone, die bestond uit een weg, verdedigingswerken en burgernederzettingen. Maar het was ook een handelsroute en langs deze route ontstond een uitwisseling van culturen: tussen de inheemse bevolking en de soldaten van het Romeinse leger en hun gezinnen.

De Limes heeft dan ook veel sporen achtergelaten in ons huidige land. En dat zijn niet alleen de zichtbare vormen zoals bijvoorbeeld een Romeinse muur, grafvondsten of militaire gebruiksvoorwerpen. De invloed van de Limes reikt veel verder dan dat. De Limes gaf de aanzet tot de eerste infrastructuur in Nederland. De makers van de Limes brachten hun religie, monetaire stelsel, taal, schrift, gebruiken en technieken mee naar ons land. En die invloed is tot op de dag van vandaag voelbaar.

De Limes leeft, in ons leven van alledag en mag dan ook best een speciale plek krijgen. Niet alleen in een museum, maar ook in het onderwijs of bij de bouw van een nieuwbouwwijk in Limesgebied. De Limes is tenslotte getuige van zo’n 400 jaar Nederlandse geschiedenis en verbindt ons met al die andere landen die ooit tot het Romeinse Rijk behoorden.

Over de monnik die een klok uitvond

Er is ooit iemand geweest die de klok bedacht heeft. Velen weten niet dat deze uitvinder het ooit ook nog eens geschopt heeft tot Paus. Omdat zijn ambt met veel ketterij, hekserij en zelfs het aanbidden van de duivel omgeven was, is het feit hij als monnik verantwoordelijk was voor het eerste mechanisch aangedreven uurwerk. Dit is het verhaal over de monnik die de een klok uitvond.
Read more »

Typisch Nederland

Nederland, een land van zo;n 17 miljoen mensen en een oppervlakte van slechts 41.543 km² waarvan 18% uit water bestaat. Nederland, een land met verschillende religies en achtergronden, maar nog altijd met al zijn eigen tradities en cultuur.

Eten

In Nederland zijn we niet vies van een lekkere snack. Je vind dan ook verschillende etenswaren die typisch bij ons horen. Een van deze dingen is natuurlijk kaas. We produceren hier wel 650 miljoen kilo per jaar van! Wat ook typerend is voor Nederland, is dat we ontbijten met brood met beleg zoals hagelslag of pindakaas. En natuurlijk kunnen we de lekkernijen niet vergeten! Dropjes, stroopsoldaatjes, poffertjes, haring, kroketten, speculaas, stroopwafels en nog veel meer. Zo eten we bij een ‘bakkie’ bij familie of vrienden ook graag een bonbon of ander chocolaatje. Voor een typisch Hollandse pot bij het avondeten ben je snel klaar met aardappelen, groente en vlees.
00611522-O

Toerisme

Als je als toerist de grenzen van Nederland betreed, zijn er een aantal steden die je niet kan missen. Natuurlijk is er de hoofdstad Amsterdam. De rede waarom deze zo populair is, is niet alleen vanwege de oude stad zelf. Voor toeristen zijn de coffeeshops en het prostitutiegebied op de Wallen een bijzondere bezienswaardigheid, omdat dit in het buitenland niet op deze manier voorkomt. Naast de grote stad, zijn het ook de kleine vissersdorpjes die aandacht trekken. Denk bijvoorbeeld aan het folkloristisch karakter van Marken of Volendam. Trek oud Hollandse klederdracht aan of maak een puzzeltocht in Volendam! Nederland kent genoeg mooie plekjes om je op een dag te vermaken. Ook als toerist in eigen land.

Feestdagen

koningsdagMet 6 officiële feesten, zijn we zeker niet het land met de meeste feestdagen. Deze feesten zijn verspreid over 10 dagen. Deze dagen zijn: Koningsdag, Bevrijdingsdag, Kerstmis, Goede vrijdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Nieuwjaarsdag. De meeste dagen hiervan zijn vanwege de meerderheid in het christelijke geloof. Ook zijn er dagen die niet officieel zijn, maar wel typerend zijn voor Nederland. Hierbij horen: Carnaval, Sinterklaas met pakjesavond en Oudejaarsavond.

 

Koningshuis

Ondanks dat de Koning of Koningin in Nederland niet meer zoveel voor het zeggen hebben, is het nog steeds een symbool van onze cultuur. De politieke vraagstukken worden gediscussieerd in de eerste en de tweede kamer, maar voordat een wet wordt aangepast of goedgekeurd, zal de koning hier eerst zijn handtekening voor moeten zetten. Echter is dit geheel formeel, omdat de koning het ondertekenen van een wet niet mag weigeren. Verder is de Koninklijke familie in het openbaar te zien bij officiële gelegenheden en ook bij rampen zorgt de koning dat er een bericht naar het volk wordt uitgestuurd om hen bij te staan in moeilijke tijden.