Oudste familiebedrijven van Nederland

Het ene familiebedrijf overleeft enkel een paar generaties, terwijl het andere eeuwenlang blijft groeien en van generatie op generatie wordt doorgegeven. De oudere generatie besluit ermee te stoppen en geeft het stokje door aan de jongere generatie die het bedrijf vervolgens gaat runnen. Maar er kan er natuurlijk maar 1 het alleroudste familiebedrijven van Nederland zijn.

Oudste familiebedrijf

Het familiebedrijf dat zichzelf de alleroudste van Nederland mag noemen is touwfabriek G. van der Lee uit Oudewater. Het bedrijf bestaat al sinds 1545 en produceert dus al 567 jaar touw. Dat blijkt uit een onderzoek van hoogleraar Roberto Floren van Nyenrode Business Universiteit en Stefan Jansen van Berk Accountants en Belastingadviseurs. Volgens het bedrijf zelf is het zelfs mogelijk dat het familiebedrijven nog langer in de familie is dan sinds 1545.

Het bedrijf heeft maar liefst twaalf generaties van der Lee gekend tot het jaar 1984. Dat jaar was de beoogde opvolger nog te jong om zijn overleden vader op te volgen in het bedrijf. Vanaf dat moment wordt het familiebedrijf ondergebracht in een holding. De kinderen en een neef van de twaalfde generatie zijn wel verbonden gebleven aan het bedrijf.

Goede tweede

Tichelaars Koninklijke Makkumer Aardewerk- en Tegelfabriek staat op de ranglijst op nummer twee, maar heeft zichzelf benoemd als het oudste familiebedrijf van Nederland. Het familiebedrijf is officieel opgericht in 1640, maar net als bij G. van der Lee is het mogelijk dat het bedrijf eigenlijk veel ouder is. Een Spaanse kaart uit 1572 wijst op de plek van de huidige aardwerkfabriek al een bricaria aan, een steenfabriek. Oorspronkelijk werden er dus bakstenen geproduceerd, maar tegenwoordig legt de Koninklijke Tichelaar zich voornamelijk toe op ambachtelijk sieraardewerk

Comments are closed.